PRF pranašumai prieš PRP medicinoje

/ / Tinklaraštis

Didžiuojamės, kad „Sic Argon“ įmonė gali pasiūlyti naujausią ir daugiausia žadantį atradimą atstatomojoje medicinoje. Iki šiol trombocitais praturtinta plazma (angl. PRP) buvo vienintelis trombocitų kilmės produktas, naudojamas audinio gydymui. Tačiau visai neseniai atrasta, kad trombocitais praturtintas fibrinas (angl. PRF) kaip viena geriausių ir efektyviausių priemonių, naudojamų visame pasaulyje gydant ortopedijos, odontologijos bei dermatologijos srityse.

 

PRP ir PRF: koks skirtumas?

 

Nors yra nemažai panašumų tarp trombocitais praturtintos plazmos bei trombocitais praturtinto fibrino, gydymo metu labiau išskiriamas trombocitais praturtintas fibrinas. Abiem produktams reikalingas paciento kraujas. Abiem produktams paruošti reikalingas visas kraujo mėginys, kuris dedamas į centrifugą. Centrifugoje kraujas paskirstomas į skirtingus sluoksnius.

PRP yra sukama didesniu greičiu ir tai lemia, kad sunkesnės kraujo ląstelės, tokios kaip baltosios kraujo ląstelės bei kamieninės ląstelės, susirenka paskutiniame mėgintuvėlio sluoksnyje, o lengvesnės kraujo ląstelės bei plazma susirenka viršutiniame sluoksnyje. Po to trombocitai ir plazma surenkami nuo viršutinio mėgintuvėlio sluoksnio ir suleidžiami į pažeisto audinio sritį.

 

Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad trombocitų produktas turi didesnę trombocitų koncentraciją, taip pat kai kurių baltųjų kraujo ląstelių bei kamieninių ląstelių koncentraciją ir yra žymiai efektyvesnis nei PRP. Naudojantis šia nauja informacija buvo sukurtas trombocitais praturtintas fibrinas. PRF produktas sukamas mažu greičiu, dėl to kraujo sluoksniai neatsiskiria taip stipriai. Tai leidžia kai kurioms baltojo kraujo ląstelėms bei kamieninėms ląstelėms išlikti viršutiniame sluoksnyje. Dėl to PRF turi daugiau gydomųjų augimo faktorių lyginant su PRP. Be to, mažesnis sukimo greitis mažiau pažeidžia atskiras kraujo ląstelių sieneles ir leidžia išlikti didesniam kiekiui kamieninių ląstelių galutiniame PRF produkte.

 

Dar vienas skirtumas tarp PRP ir PRF yra trombocitų koncentracija galutiniame produkte. Mokslinėje literatūroje teigiama, kad ideali trombocitų koncentracija PRP mėginyje yra 2–5 kartus didesnė nei randama žmogaus kūne. Naujausiuose tyrimuose pabrėžiama, kad dar didesnė trombocitų koncentracija gali būti dar labiau naudinga gydant pažeistą audinį. PRF produktų sudėtyje yra apie 10 kartų didesnė trombocitų koncentracija nei randama visame žmogaus kūne.

 

Dar vienas svarbus skirtumas dėl PRP ir PRF, kurį būtina paminėti yra tai, kad su PRF kraujo paruošimo metu nenaudojami jokie antikoaguliantai. Trombocitais praturtintos plazmos kraujo rinkimo metu kraujas, kuris surenkamas, paliekamas mėgintuvėliuose su antikoaguliantu, kitaip dar vadinama rūgšties citrato dekstroze (angl. ACD), kuri neleidžia kraujo produktui greitai sukrešėti.

 

Norint išlaikyti trombocito produktą kuo natūralesnį, PRF mėgintuvėliuose nėra jokių antikoaguliantų. Mėgintuvėliuose nesant jokiems antikoaguliantams, natūralus mūsų kraujyje esantis fibrinogenas yra paverčiamas fibrinu ankstyvajame krešulio formavimosi etape. Tai sukuria lanksčią fibrino matricą, kuri aktyvuoja trombocitus ir leidžia lėtai išleisti augimo faktorius, kurie pradeda audinio augimo procesą.